Ename Classic

02/03/2024

Ename Classic

Op zaterdag 2 maart 2024 opent de Ename Classic een nieuw seizoen van de Proximus Cycling Challenge. Een prachtige seizoensopener die de toon zet voor een reeks van uitdagende fietstochten door de mooiste streken van ons land. De Ename Classic is een eerste goede test voor zij die de voorbije maanden stevig doortrainden. Voor anderen een ideaal moment om te ontwaken uit hun (fiets)winterslaap.

Enkele onbekende maar pittige klimmetjes, goed lopende tussenstukken en onderweg schitterende landschappen, dat is de Ename Classic. Kortom, de perfecte tocht om de conditie te testen en aan te scherpen. Het begin van een ongetwijfeld lang en aangenaam fietsseizoen.

Voor de start en finish van de openingsrit van de Proximus Cycling Challenge trekken we naar Oudenaarde, een stad die voor de koersliefhebbers nauw verbonden is met het wielrennen. Op het menu staan vier mooie routes van 65 km, 90 km, 120 km of 150 km. Als extraatje voorziet Brouwerij Roman een gratis flesje Ename abdijbier aan de finish.

DAGEN
UUR
MIN
SEC

Foto's

Fotoservice

Sportograf.com is onze officiële fotopartner en zal foto’s nemen van alle deelnemers tijdens de Ename Classic. Deze kan je een dag na je deelname bestellen via deze link onderstaande knop.

Hier vind je meer info over hoe met je foto’s wordt omgegaan.

Ontdek het parcours

Na de start vanuit Oudenaarde ontdek je de prachtige Vlaamse Ardennen. Op het menu staan enkele minder bekende, maar daarom niet makkelijkere, hellingen die deze regio te bieden heeft. De Boembeek, de Armekleie en de Elverenberg zijn enkele van de onbekende pareltjes die je zal moeten trotseren tijdens je tocht doorheen de Vlaamse Ardennen. Ben jij niet bang van een stevig klimmetje? De Ename Classic zal je benen meteen op de proef stellen.

De 65 km en de 90 km blijven grotendeels ten westen van Oudenaarde en laten je kennis maken met de streek rond Kruisem, Wortegem-Petegem en Anzegem. Met de Holstraat, Kleistraat, Tiegemberg, Kwadenbulk en de Bergstraat krijg je enkele stevige hellingen voor de wielen. Na de passage door Oudenaarde krijg je nog een leuke stop aangeboden. Aan brouwerij Ename geniet je namelijk van een proevertje Enamebier. Ideaal om de finale aan te vatten die je over de Jagerij (de enige kasseistrook van de dag) richting finish brengt.

De 120 km en de 150 km krijgen een extra lus naar de regio ten zuiden van Zottegem en de prachtige Zwalmvallei. Extra kilometers betekent ook extra hellingen: de Armekleie, Elverenberg – Vossenhol, Valkenberg, Stuivenberg – Waesberg en Boembeek zullen je proberen klein te krijgen. Na de passage aan de brouwerij van Ename volgen deze afstanden ook de finale via de Jagerij tot in Oudenaarde.

150km
1500hm

120km
1200hm

90km
800hm

65km
550hm

De GPX files zijn 2 dagen op voorhand downloadbaar in RouteYou.

65 km

Holstraat

Kleistraat

Diepestraat

Achterberg

Varent

Jagerij

Na de start vanuit Oudenaarde ontdek je de prachtige Vlaamse Ardennen. Op het menu staan enkele minder bekende, maar daarom niet makkelijkere, hellingen die deze regio te bieden heeft. De Boembeek, de Armekleie en de Elverenberg zijn enkele van de onbekende pareltjes die je zal moeten trotseren tijdens je tocht doorheen de Vlaamse Ardennen. Ben jij niet bang van een stevig klimmetje? De Ename Classic zal je benen meteen op de proef stellen.

De 65 km en de 90 km blijven grotendeels ten westen van Oudenaarde en laten je kennis maken met de streek rond Kruisem, Wortegem-Petegem en Anzegem. Met de Holstraat, Kleistraat, Schernaai, Kwadenbulk en de Bergstraat krijg je enkele stevige hellingen voor de wielen. Na de passage door Oudenaarde krijg je nog een leuke stop aangeboden. Aan brouwerij Ename geniet je namelijk van een proevertje Enamebier. Ideaal om de finale aan te vatten die je over de Jagerij (de enige kasseistrook van de dag) richting finish brengt.

De 120 km en de 150 km krijgen een extra lus naar de regio ten zuiden van Zottegem en de prachtige Zwalmvallei. Extra kilometers betekent ook extra hellingen: de Armekleie, Elverenberg, Kloosterbosstraat, Waesberg en Boembeek zullen je proberen klein te krijgen. Na de passage aan de brouwerij van Ename volgen deze afstanden ook de finale via de Jagerij en de andere hellingen tot in Oudenaarde.

90 km

Holstraat

Kleistraat

Schernaai

Kwadenbulk/Korteberg

Bergstraat

Pareelstraat

Achterberg

Varent

Jagerij

120 km

Holstraat

Kleistraat

Schernaai

Kwadenbulk/Korteberg

Bergstraat

Pareelstraat

Achterberg

Berg ter Stene

Armekleie

Dompels

Kasteeldreef

Boembeek

Jagerij

150 km

Holstraat

Kleistraat

Schernaai

Kwadenbulk/Korteberg

Bergstraat

Pareelstraat

Achterberg

Berg ter Stene

Armekleie

Dompels

Eleverenberg

Kloosterbosstraat

Waesberg

Ransbeekstraat

Ten Bosse

Boembeek

Jagerij

Online inschrijven (t.e.m. vrijdag 1 maart 23u59)

Parcours gekozen? Prima! Hieronder vind je alle tarieven voor de Ename Classic. 

Afstanden

Tarief t.e.m. 17/02

Tarief na 17/02

65 km

€ 15

€ 18

90 km

€ 15

€ 18

120 km

€ 17

€ 20

150 km

€ 19

€ 22

Vroeg inschrijven loont de moeite!

Spring mee met de vroege vlucht en schrijf je in vóór 17/02/2024, zo zit je in de ontsnapping en geniet je van een voordelig tarief.

Opgelet: Bij je inschrijving wordt er €5 waarborg toegevoegd voor het gebruik van je kaderplaatje. Je krijgt deze waarborg terugbetaald bij aankomst of kan het inruilen voor een originele T-shirt.

Schrijf je liever ter plaatse in?

Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje. De inschrijvingsstand in Oudenaarde is geopend op zaterdag 2 maart 2024:

 • 150 km: 07u30 – 9u00
 • 120 km: 07u30 – 10u00
 • 90 km: 07u30 – 11u00
 • 65 km: 07u30 – 11u00

Praktische info

Start/finishlocatie

Sporthal Rodelos
Rodelos 1
9700 Oudenaarde

Starturen:

 • 150 km: tussen 07u30 – 9u00

 • 120 km: tussen 07u30 – 10u00

 • 90 km: tussen 07u30 – 11u00

 • 65 km: tussen 07u30 – 11u00 

 • Een uitgebreide bevoorrading aan elke controlepost*
 • Gratis koffie bij de start
 • Technische bijstand & depannagedienst onderweg
 • Medische service aan iedere bevoorrading en aan de start/finish
 • Kadersticker met vermelding van hellingen en bevoorradingen
 • Een verzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Seingevers op het parcours en aan de start/finishlocatie
 • Bepijld parcours met perfecte signalisatie
 • Bewaakte fietsenstalling
 • Kleedkamers & douches
 • Een lekker abijdbier van Ename tijdens de laatste bevoorrading
 • Een gezellige après bike na de finish

Scan & ride

Schrijf online in en ontvang je ticket via mail. Zo kan je meteen je kaderplaatje afhalen bij vertoon van je ticket aan de Scan & Ride balies en hoef je niet meer van de fiets!

Daginschrijving

Schrijf je liever ter plaatse in? Plaats dan zeker je fiets in de beveiligde fietsenstalling!

De inschrijvingsstand is geopend op zaterdag 2 maart 2024.

 • 150 km: 07u30 – 9u00
 • 120 km: 07u30 – 10u00
 • 90 km: 07u30 – 11u00
 • 65 km: 07u30 – 11u00

Geniet tijdens je tocht van uitgebreide bevoorradingen met sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit.

 • 65 km: 1 bevoorrading + extra bevoorrading aan Brouwerij Roman
 • 90 km: 1 bevoorrading + extra bevoorrading aan Brouwerij Roman
 • 120 km: 2 bevoorradingen + extra bevoorrading aan Brouwerij Roman
 • 150 km: 2 bevoorradingen + extra bevoorrading aan Brouwerij Roman


*Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje!

De laatste bevoorradingspost sluit om 15u45 uur. Indien je hier later arriveert, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish sluit officieel om 16u45 uur.

Kleedkamers en douches

Kleedkamers en douches worden aangeboden in de Sporthal Rodelos.

Ruil na afloop van je tocht je kaderplaatje in voor €5 waarborg of ruil het in voor een originele T-shirt!

Er wordt ook een gezellige après-bike voorzien waar je even kan nagenieten van je rit.

Pech onderweg?

Er is technische bijstand voorzien bij de start en de bevoorradingen. Geraak je niet tot daar? Bel dan naar het noodnummer dat op de achterkant van je kaderplaatje vermeld staat om beroep te doen op onze mobiele pechverhelping.

Medische bijstand is voorzien bij de start en bij de bevoorradingen. Bij dringende medische hulp bel je uiteraard het noodnummer 112.

Op het parkingplan staan de verschillende parkings aangegeven.

Aanrijden via de westerring, adres in GPS: westerring 17 – 9700 Oudenaarde. Vanaf daar begeleiden de stewards iedereen naar een vrije parking.

Exclusief voor vrouwen! Start in groep en laat je begeleiden door de specialisten van The Women Peloton, een initiatief van Elke Bleyaert. Met de Proximus Women Rides willen we nog meer vrouwen het plezier van de fiets laten beleven. Deelnemen? Klik bij jouw inschrijving het vakje ‘Ja ik neem deel’ aan bij ‘Women Peloton’ en fiets mee.

Afstanden

 • 65 km
 • 120 km

Beide groepen vertrekken om 9u15. Gelieve te verzamelen om 9u. Alle deelneemsters ontvangen nog een infomail.

Recycling actie

In België liggen drie miljoen gsm’s vergeten in een lade. En toch kan 90% van de materialen in gsm’s gerecycleerd worden (koper, kobalt, zilver, goud, enz.). In 2024 wil Proximus maar liefst 140.000 toestellen inzamelen en ze recycleren dankzij de samenwerking met Brainscape. Samen voorkomen we nieuwe winning van grondstoffen in ontwikkelingslanden.

Een warme oproep naar alle wielerliefhebbers om hun groenste beentje voor te zetten en deel te nemen aan de recycling actie! Dit kan bij alle Proximus Cycling Challenges vermeld in de kalender en bij 6 tochten van de Teamleader Crm Classics Tour. Je recycling deelname wordt beloond. Hoe? Dat ontdek je via de knop hieronder.

gsm

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen.

Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport)arts. Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht.

Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voel je je ziek, moet je hoesten, niezen of heb je koorts? Gezien de huidige gezondheidssituatie raden we je aan om thuis te blijven en niet naar het event te komen.

Respecteer de wegcode en fiets proper

De organisatie en de politie zullen toezien op het respecteren van de wegcode. Overtredingen zullen gescanctioneerd worden. Om het voortbestaan van het evenement niet in het gedrang te brengen, vragen we dus nadrukkelijk om de verkeersreglementen na te leven, geen afval achter te laten, en nie te wildplassen. Wij rekenen op een sportieve ingesteldheid van alle deelnemers.